Sepa Green Energy
Mijn Sepa Green
Terug
22 december 2021

Verwijdering gasaansluiting tijdelijk gratis

verwijderen van een gas aansluiting

Verwijderen van gasaansluiting is tijdelijk gratis

Om zoveel mogelijk woningbezitters toch over te halen, heeft de overheid het volgende bedacht.  De netbeheerders gaan de gasaansluitingen (kleinverbruik) kosteloos verwijderen. De kosten die zij hiervoor maken, mogen ze verrekenen met de aansluittarieven voor gas. Hierdoor zullen de netbeheerkosten op den duur gaan stijgen en wordt het afnemen van gas onaantrekkelijker, daarentegen wordt afstappen van gas aantrekkelijker. Deze stimulans is echter wel van tijdelijke aard en geldt totdat er een permanente oplossing is vastgelegd in de energiewet.

Voor- en nadelen

Van het gas afgaan heeft voor- en nadelen. Voordelen die genoemd worden zijn een gereduceerde CO2 uitstoot en een verminderde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Daarentegen zijn er natuurlijk ook nadelen. Zo vergt het een investering om een bestaande woning om te bouwen en daarnaast moet er gekeken worden naar een alternatieve optie voor de verwarming (bijvoorbeeld door een warmtepomp, palletkachel ed.). Ook zal het stroomverbruik toenemen wanneer er geen gas meer wordt verbruikt. Dit laatste is op te vangen door bijvoorbeeld ook zonnepanelen te plaatsen.

Hoe kan ik gebruikmaken van deze gratis regeling?

Hierover melden de netbeheerders het volgende:

“Gaat u gasvrij wonen? U kunt de aansluit- en transportovereenkomst (ATO) die u met uw netbeheerder heeft opzeggen. U dient zelf de verwijdering van uw gasaansluiting aan te vragen via https://mijnaansluiting.nl. De netbeheerder zal dan zorgdragen voor het verwijderen van de gasmeteropstelling en de aansluitleiding. Als u de gasaansluiting nog niet meteen wilt laten verwijderen, dan kunt u de aansluiting laten afsluiten voor een periode van maximaal 12 maanden. Hierna is het aan u om een keuze te maken tussen het opnieuw aansluiten of het alsnog definitief verwijderen van uw gasaansluiting. Aan het opnieuw aansluiten zijn kosten verbonden, die de netbeheerder bij u in rekening brengt. Het verwijderen van uw gasaansluiting is kosteloos. Het blijft echter belangrijk dat u wel actief de aanvraag tot verwijdering doet.”

Bent u van plan om uw gasaansluiting te laten verwijderen en wilt uw meer weten over duurzame besparingen? Sepa Duurzaam adviseert en informeert u graag over de mogelijkheden.

Wilt u ook energie van Sepa? Vul uw gegevens in en wij bellen u terug met een voorstel.

Terugbelformulier

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

magnifiercrosschevron-down