Sepa Green Energy
Mijn Sepa Green
Terug
19 december 2023

Uw energierekening in 2024

jouw energierekening in 2024

Op 1 januari 2024 zullen er belangrijke veranderingen plaatsvinden die uw energiekosten beïnvloeden. Er komen aanpassingen in zowel de energiebelasting als de netbeheerkosten, die beide bijdragen aan de opbouw van uw energierekening. Bovendien wordt het prijsplafond voor energie beëindigd. Op deze pagina vindt u alle details.

1. Einde van het Prijsplafond

Een opmerkelijke verandering is het beëindigen van het prijsplafond voor energie. Dit was in 2023 ingevoerd door de overheid om Nederlandse huishoudens te compenseren voor de hoge energiekosten. Gelukkig zijn de energieprijzen inmiddels weer gedaald tot een ‘normaler niveau’, waardoor het prijsplafond per 1 januari 2024 wordt opgeheven. Als gevolg hiervan komt de prijsplafond-korting te vervallen voor sommige klanten.

Hoe weet u of uw prijsplafond-korting vervalt?
Als u een kleinverbruiker bent, energie ontvangt op uw woonadres (of werkplek), en uw energietarieven boven het prijsplafond maximumtarief van € 0,40 per kWh elektriciteit en € 1,45 per m3 gas (inclusief overheidsheffingen en btw) liggen, heeft u in 2023 een prijsplafond-korting ontvangen die nu komt te vervallen. Wees er dan van bewust dat uw energierekening in 2024 hoger zal uitvallen. Als klant van Sepa Green Energy wordt uw termijnbedrag niet automatisch aangepast, dus het wordt aangeraden deze zelf te verhogen in Mijn Sepa.

2. Energiebelasting 2024

Vanaf 1 januari 2024 zullen de energiebelastingen op stroom en gas wijzigen. De verwachting is dat de energiebelasting op stroom daalt van € 0,15 naar ongeveer € 0,13 per kWh, terwijl de energiebelasting op gas stijgt van € 0,59 per m³ naar ongeveer € 0,71 per m³. De definitieve energiebelastingen worden eind december door de overheid bekendgemaakt. De vermindering energiebelasting, een korting op het totale bedrag aan energiebelasting dat u moet betalen, wordt verhoogd van € 596,86 naar € 631,39. Dit betekent dat u meer terugkrijgt.

3. Verwachte Stijging in Netbeheerkosten

De netbeheerkosten, de kosten die uw netbeheerder in rekening brengt voor uw energieaansluiting en energietransport, zullen naar verwachting met € 5,- tot € 10,- per maand stijgen. Dit verschilt per netbeheerder.

4. Energietoeslag en Tijdelijk Noodfonds Energie

De eenmalige energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen wordt niet voortgezet in 2024. Desondanks blijft het Tijdelijk Noodfonds Energie, bedoeld om huishoudens met hoge energiekosten en lagere inkomens te ondersteunen, beschikbaar in 2024.

Klik hier voor de website van het tijdelijke noodfonds

Wat betekenen deze veranderingen voor uw energierekening?

De impact van deze wijzigingen is afhankelijk van uw persoonlijke situatie, waaronder uw stroom- en gasverbruik en of u in 2023 de prijsplafond-korting ontving. Voor een gemiddeld huishouden leidt dit tot een stijging van de jaarlijkse energiekosten, terwijl huishoudens zonder gasverbruik mogelijk een daling zien. Houd er rekening mee dat sommige wijzigingen nog niet definitief zijn en afhankelijk zijn van verdere ontwikkelingen.
Dit is een geschikt moment om na te denken over energiebesparende maatregelen, zoals investeren in zonnepanelen, infrarood-verwarming of laadpalen (aan huis of kantoor).

Klik hier om de voordelen te ontdekken!

Wilt u ook energie van Sepa? Vul uw gegevens in en wij bellen u terug met een voorstel.

Terugbelformulier

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

magnifiercrosschevron-down