Sepa Green Energy
Mijn Sepa Green
Terug
5 oktober 2022

Update: schommelingen in de energiemarkt

vragen over de energiemarkt

De stijgende energietarieven

De energieprijzen blijven schommelen en het is onzeker wat de toekomst ons biedt. En dat betekent onrust in de energiemarkt en mogelijk bij u als consument of ondernemer. Met de informatie in dit bericht proberen wij uw vragen te beantwoorden en een stukje zekerheid mee geven.

Wat is het compensatiepakket en prijsplafond?

(Update: 20-01-2022 – 11:00)

Vanaf 1 januari 2023 is de btw op energie weer verhoogd naar 21%. Er is ook een prijsplafond voor energie ingesteld voor de periode van 1 januari 2023 tot 31 december 2023. Dit is om Nederlanders te helpen bij de hoge energieprijzen. De meeste huishoudens zullen hierdoor minder betalen voor hun energie. Dit prijsplafond geldt alleen voor kleinverbruikers met een adres waar ze wonen of werken. Zij betalen een maximumtarief voor hun basisverbruik. Verbruik boven dit tarief wordt afgerekend met de tarieven in hun energiecontract. Het basisverbruik is gebaseerd op het gemiddelde verbruik van een Nederlands huishouden: 2.900 kWh stroom en 1.200 m³ gas per jaar. Er is een maximumtarief van € 0,40 per kWh elektriciteit en € 1,45 per m3 gas (incl. overheidsheffingen en btw) voor dit basisverbruik.

Als klant van Sepa Green Energy komt u mogelijk in aanmerking voor dit prijsplafond. Als de tarieven in uw contract hoger zijn dan het maximumtarief van het prijsplafond, betaalt u minder voor uw energie. De korting wordt automatisch toegepast, u hoeft hier niets voor te doen. Uw termijnbedrag kan hoger zijn dan verwacht door de verhoging van de btw op energie en verhoging van energiebelastingen door de overheid.

Wat betekenen de hoge energieprijzen voor u?

Als afnemer gaat u kortgezegd meer betalen voor uw energie. Dit valt helaas niet te ontlopen en elke Nederlander en Nederlands bedrijf heeft er last van.

Wat in deze tijd erg belangrijk is, is uw verbruik. Ga verstandig om met uw energieverbruik, met name met gas. U bespaart het meeste gas door de verwarming wat lager te zetten en uzelf dikker aan te kleden. U kunt er meer mee besparen dat u denkt!

Wanneer en hoeveel u meer gaat betalen ligt geheel aan uw contract:

Ik heb een vast contract

Dan verandert er op dit moment niets, totdat uw contract afloopt. Daarna zal u weer opnieuw een contract moeten afsluiten of uw huidige moeten verlengen. Hierbij kunt u kiezen uit een variabel contract of een vast contract en gelden de energietarieven van dat moment. Dit is van te voren niet te voorspellen. Log in Mijn Sepa Green en bekijk onder “Producten” wanneer uw contract afloopt. Wij kunnen u in ieder geval wél verzekeren van energie in deze onrustige tijd.

Ik heb een variabel contract

Dan worden uw tarieven tussentijds aangepast zodat deze meer aansluit op de marktprijs. U ontvangt als klant met een variabel contract per e-mail of brief informatie over wijzigingen. U vindt het nieuwe tariefblad ook hier: sepagreen.nl/algemene-voorwaarden


De oorzaken van het tekort aan gas

Er is al bijna een driekwartjaar tekort aan gas in Europa en dat heeft deze oorzaken:

  • Rusland levert minder gas aan Europa,  onder andere vanwege de politieke beweegredenen. Echter duurt de beperking veel langer dan verwacht.
  • Door een aardig koud voorjaar in 2021 zijn de gasvoorraden vrij leeggeraakt. Door de hogere energieprijzen in de zomer zijn deze vervolgens minder gevuld.
  • Gas wordt liever naar Azië geëxporteerd; er wordt daar een hogere prijs voor aangeboden.
  • Na de coronacrisis trekt de economie weer aan, waardoor de vraag naar energie vanzelf meer stijgt.
  • Door het verminderen van de gaswinning in Groningen is Nederland afhankelijker geworden van andere leveranciers in het buitenland.
  • Kolencentrales en kerncentrales in Europa worden steeds vaker gesloten. Dit betekent meer vraag naar gas om elektriciteit op te wekken.
  • Er wordt minder windenergie opgewekt doordat er minder wind is. Hierdoor stijgt de vraag naar gas automatisch.

Door het tekort, stijgt de vraag naar gas. Omdat stroom en gas een sterk verband met elkaar hebben, groeit naast de gasprijs, ook de stroomprijs mee. En dat betekent een extra hoge marktprijs.

Bron: nos.nl
Geschillen

Bent u niet tevreden over de wijze waarop Sepa Green uw klacht wat betreft het prijsplafond heeft afgehandeld, dan kunt u een externe onafhankelijke geschillencommissie inschakelen.

Wij zijn aangesloten bij de Geschillencommissie Energie, geschillencommissie Energie Prijsplafond en de Geschillencommissie Energie Zakelijk. De Geschillencommissie doet een voor beide partijen bindende uitspraak. U kunt meer informatie krijgen via: de website www.degeschillencommissie.nl of telefoonnummer: 070 – 310 53 10 (uw gebruikelijke belkosten)

Wilt u ook energie van Sepa? Vul uw gegevens in en wij bellen u terug met een voorstel.

Terugbelformulier

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

magnifiercrosschevron-down